Comentari a la festivitat de Iom Kippur

EL DIA PUR

Deu dies despr?s de comen?ar l?any nou arriba el Dia Pur, com li deien els xuetes condemnats per la Inquisici?. El Iom Kippur, el Dia del Perd?. Enguany cau en dia 26 de setembre, o sia, a partir de la posta del sol de dia 25 i fins que es faci fosc el 26 horabaixa.

Els primers dies de l?any, en conseq??ncia, queden destinats a repassar el passat, a recon?ixer les equivocacions i les faltes, i a preparar un pla de recuperaci? i de rescat.

No ?s senzill. En absolut.

La for?a necess?ria per recon?ixer les nostres pr?pies faltes i errors ?s ben gran. Estam avesats a excusar a priori el nostre comportament, sigui el que sigui. Sempre hi ha una bona excusa: estava cansat, no estava concentrat, estava estressat, no me n?havia adonat del perill, no pensava que fos tan greu, etc.

JUDICIS I CR?TIQUES

Una vegada vaig sentir una explicaci? rab?nica, no record de qui, que deia que ens hem de jutjar a noltros mateixos tal i com jutjar?em els altres; i els hem d?excusar a ells tal i com ens excusar?em a noltros mateixos.

Vol dir que, si fos un altre que hagu?s com?s aquesta falta, segurament el criticar?em durament, i aquest ha de ser el criteri per acusar-nos a noltros. Les excuses ? que no molestin ara. Nom?s d?aquesta manera podrem aprofitar el do del Creador que ens presenta cada any la oportunitat de expiar per complet les nostres faltes. Si no les reconeixem com a tals, no ?s possible donar-les el tractament adequat, i ens romandran assignatures pendents d?any en any.

CONFIAN?A ROMPUDA

El proc?s de la reparaci?, com ja sabem, ha de ser doble, ja que quan cometem una falta contra una altra persona se romp la confian?a que aquella persona tenia en noltros, i precisament aquesta ha de ser la nostra principal meta a l?hora de rectificar: hem de reparar aquesta confian?a damnada; l?hem de restaurar com si mai s?hagu?s romput.

Abans haurem de reparar els danys f?sics o pecuniaris causats, si n?hi ha, que s?n condici? ineludible per recuperar la confian?a perduda. A vegades no ens adonam d?ells, ja que s?n indirectes o mals de recon?ixer. Per exemple, si hem parlat malament d?una persona davant els seus socis i a causa d?aix? ha perdut la feina o li han fet pagar d?alguna altra manera, la llei crua diu que li hem de pagar la indemnitzaci? adequada, fins el darrer c?ntim. A no ser que arribem a un acord formal amb ell.

Per? com ja hem dit, la part principal ?s la que se refereix a la restauraci? de la confian?a. I aix? ?s v?lid tant si es tracta en la confian?a que el pro?sme tenia posada en noltros, com la que el Creador tenia, com, i aqu? vos vull veure, en la que noltros mateixos ens ten?em. Que moltes vegades no ens costa res desesperar-nos de noltros mateixos i decidir que ?la nostra malaltia no t? cura?, que som una ?causa perduda? i que ?ja no hi ha remei, que som massa vells per canviar?.

Res m?s lluny de la veritat! Res m?s fals!

ENERGIES DIVINES

Tenim unes energies fenomenals per fer el que ens proposam, quan entenem la seva import?ncia i urg?ncia. Molt?ssimes persones estan ben dispostes a comen?ar una dieta extrema quan els troben una malaltia incipient, sucre, hipertensi?, etc. i que saben que poden dominar abans de que tot se compliqui m?s. I tot per guanyar uns anys m?s de vida en un M?n que deixa molt que desitjar. M?s que m?s hauria de ser quan es tracta de la Vida Eterna, que en morir ja no tendr? remei ni ?pus? que valgui. Per sortir de les ?malalties espirituals? tamb? tenim unes energies fenomenals, unes energies divines.

La fe en noltros mateixos hauria de ser una de les primeres assignatures en aprendre. I la fe en tots aquells que ens revolten: la parella, el fill adolescent, el ve?nat…

Fe en que som capa?os de canviar de comportament per b?. D?exprimir el bon suc que tenim un poc amagat i que ens fa tanta peresa haver d?exprimir. Fe en la possibilitat de treure profit de les bones qualitats que tenim. Fe en que som la criatura preferida del Creador.

CONFIAN?A EN EL CREADOR

Implica aix?, que quan no tenim confian?a en noltros mateixos o en algun d?aquells que tenim devora, ?s en el Creador en qui no tenim confian?a, en Aquell que ens va crear i que ens va atorgar totes aquestes qualitats.

Els dies d?espera abans del Dia Pur han de ser dies de treball, dies en els que retrobam la confian?a en noltros mateixos, exprimim les forces que el Creador ens ha donat per tal de convertir-nos en persones millors, tenim fe en el Totpoder?s que ens ha donat una ?nima divina amb forces sobrenaturals que poden obrar meravelles en el cos (tamb? div?) en qu? viu.

Bon any!

One thought on “Comentari a la festivitat de Iom Kippur

  • September 28, 2012 at 2:32 pm
    Permalink

    YO NO SOY JUDIA PERO ME GUSTA MUCHO APRENDER DE UDS.A?OS ATRAS CONOCI UNA PERSONA JUDIA Y COMPARTI MUCHO DE ESTOS MOMENTOS Y ME SIENTO MUY CONTENTA DE SER UNA OBSERVADORA

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.