LLEIS SOCIALS

Por Rab? Nissan Ben Avraham

DISPOSICIONS CLARESblogsempresaeficazcom

El llibre de Dvarim, escrit just abans de l?entrada a la Terra Promesa, est? ple d?instruccions sobre el comportament social esperat dels nous habitants.

Hauran d?acostumar-se a una nova vida, amb pujades i davallades, amb problemes de necessitats i de d?acabalats. Per tal de regular aquesta nova vida no hi ha m?s remei que donar unes disposicions clares.

En el cap?tol 24 del llibre en podem trobar uns bons exemples.

LES PENYORES

En els versets 10-13 podem veure la manera jueva de solucionar el problema dels pr?stecs a persones que no n??s segur que puguin restituir els diners. La norma diu que en pots prendre una penyora per tal d?assegurar que els diners siguin retornats.

Per? a l?hora de exigir la penyora, haur?s d?esperar fora de la casa, per tal que el prestatari tragui l?objecte que ell decideixi. Segurament no ser? el de m?s valor, per? no pots protestar mentres representi el valor del deute.

A dem?s, el verset 12 diu que si ?s pobre, i segurament ho ?s si necessita el teu pr?stec, i la penyora ?s la seva flassada, el creditor li haur? de retornar al vespre per tal que hi pugui dormir. En el llibre de l??xode, cap 22:24-26, ja havia parlat del cas en que la penyora ?s la roba del deutor, i en aquell cas li havies de tornar al mat?. En realitat, per una part est? ajudant al pobre per tal que no se quedi del tot sense la seva penyora, per? per altra banda, com que cada dia ha de venir a cercar o a tornar la penyora, aix? l?ajudar? a recollir els diners del deute com m?s prest millor, per poder sortir del tr?ngol que suposa haver de veure la cara del creditor di?riament.

PAGAR D?HORA

Els dos versets seg?ents (Deut. 24:14-15) parlen dels jornalers que reben el seu sou di?riament, en que l?amo est? obligat a pagar el sou abans de la posta del sol. D?aqu? s?apr?n que en qualsevol altre treball, setmanal, mensual, etc., quan acaba el terme estipulat, ?s obligatori que el director, l?encarregat, pagui el treball en el mateix dia. No estan permesos els retards a l?hora de pagar, a no ser que ho hagin concordat abans de comen?ar el treball.

La Tor? indica la causa: ?perqu? d?na sa vida pel sou?. Si pogu?s, treballaria pel seu compte, al seu camp. Per? no en t?, o no li ret, i per aix? necessita llogar-se a altres llocs, i acabar les seves necessitats a males hores. ?I si se queixa de tu, l?escoltar? i tendr?s pecat?. Tanmateix tendr?s el pecat, per? si se queixa, m?afanyar? en fer-t?ho pagar.

Aquest manament ?s en qualsevol tipus de lloguer, o d?un treball que l?hem encomanat a qualc?, com pot ser arreglar el cotxe al mec?nic, o qualsevol cosa per petita que sigui, tenim l?obligaci? de pagar immediatament, abans de la posta del sol si ha acabat de dia, o abans de l?eixida del sol si ha acabat de nit (com diu el llibre del Lev?tic 19:13).

Tamb? en cas de llogar un utensili, un ordinador, un cotxe o qualsevol objecte que en paguem un sou.

SI NO T? ELS DINERS

?s veritat que si no t? els diners per pagar, no transgredeix la prohibici?, ja que el verset diu: ?no deixar?s el sou fins el mat??, implicant que el tens i no el dones, per? quan no el tens, no transgredeixes. Tanmateix, mentres tenguis diners al banc, o tenguis utensilis que pots vendre per aconseguir els diners necessaris per pagar el deute, se considera que els tens, i est?s obligat a pagar. Per tant, des del moment en qu? comen?a el deute, tant si ?s diari com mensual, etc., ha d?anar viu a no quedar-se sense els efectius necessaris per poder pagar.

OPRESSOR

Tot aix?, quan nom?s es retarda en pagar. Ja podem comprendre que els qui nega el sou prom?s, o que rebaixa un sol c?ntim del que havien estipulat, es converteix en un explotador i opressor, i ja ?s molt m?s greu, transgredint el que diu el Lev?tic 19:13 ?no oprimir?s el teu pro?sme ni el robar?s?, que ?s el comen?ament del verset que parla del sou nocturn, i el Talmud (Baba Mecia 111a) ja el compara amb un assass?.

Per tant ens hem d?avesar a pagar dot d?una, tant si ?s en efectiu com en xec que pugui cobrar al mateix dia, per complir un dels manaments socials m?s importants de la Tor

4 thoughts on “LLEIS SOCIALS

 • September 9, 2013 at 11:34 am
  Permalink

  Muy bien
  Me gusta mucho leer sobre estos temas expuestos
  Muchas gracias.

  Reply
  • September 13, 2013 at 1:14 am
   Permalink

   Me gusta bastante sobre estos temas excelentes
   Bendiciones
   Jorge

   Reply
 • September 9, 2013 at 12:46 pm
  Permalink

  gracias por enviar la nota es muy interesante
  luis Raymundo jimenez castillo

  Reply
 • September 9, 2013 at 1:47 pm
  Permalink

  Shalom. Que bueno seria si tuviera una opcion de traducir los temas al idioma deseado.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.