COMENTARI A LES PARAIX?S DE AHAREI I CDOIXIM

LA SANG
Por Rab? Niss?n Ben Avraham

LA SANG ?S LA VIDA

La sang ?s la vida, dels animals, de l?home. ?s la que reparteix les subst?ncies aprofitables dels aliments arreu del cos, per tal que els teixits les aprofitin, cadascun segons les seves necessitats. S?n , les prote?nes i les glucoses, principalment, per? tamb? el greix, els minerals, les vitamines. Igualment transporta l?oxigen i l?aigua.1

Sense els cinc litres de sang en la persona humana adulta, els teixits acabarien la seva vida ben aviat ja que no podrien renovar les c?l?lules mortes, i dependr?em de la temperatura ambiental, ja que la sang regula la temperatura del cos per a mantenir-la a una constant d?entre 35 i 37?C. Aix? facilita els processos tals com pensar, moure, digerir, que es fan molt m?s r?pidament que en els animals ectoterms (de sang freda). Pot ser que aquestes qualitats, particulars en els homes i mam?fers, entre altres, s?n les que determinen que la sang dels mam?fers estigui prohibida, mentres que la dels peixos i de les llagostes (acr?dids) no est? prohibida.

PROHIBICI? DEL CONSUM DE LA SANG

Conv? tenir en compte que la prohibici? es refereix ?nicament al consum oral de la sang de mam?fers o d?aus, per? la trasplantaci? intravenosa no ho est?, encara que sigui d?animal. La conseq??ncia del consum de la sang ?s l?extirpaci? del qui la menja (el text b?blic sempre parla de ?menjar? i no de ?beure? la sang) del Poble d?Israel.

La sang humana, curiosament, no est? prohibida; nom?s per evitar que la gent ho interpreti incorrectament, pensant que beu sang d?animal, es permet nom?s xuclar la sang directament d?una ferida, per? quan la sang s?ha ?desconnectat? de l?origen, est? prohibida.

Com ja hem vist, la sang dels peixos no est? prohibida i per tant no ?s necessari ?caixeritzar-los? pel seu consum.

2La conseq??ncia del consum de la sang ?s l?extirpaci? del qui la menja (el text b?blic sempre parla de ?menjar? i no de ?beure? la sang) del Poble d?Israel. Aix? significa que ?s un tema b?sic, fonamental; no secundari. La ra? resideix en el que hem vist, que la sang ?s la vida, i per respecte a aquesta vida, atorgant-li un valor m?xim, era oferta a l?Etern la sang dels animals sacrificats damunt l?altar. Significa que el consum de la sang es converteix en un menyspreu a la vida.

De totes maneres, l?halakh? reconeix dos nivells de gravetat: la sang arterial i venal ?s m?s greu que la capil?lar, que no comporta la ?extirpaci??. Tampoc la sang cuinada t? la mateixa gravetat, per? tot aix? poc importa, tanmateix, ja que tota mena de sang, al cap i a la fi, est? prohibida.

SIGUEU SANTS!

Aquesta prohibici? s?afegeix a tota una s?rie de normes, prohibicions i obligacions, que estan destinades a al?ar la gent del Poble d?Israel m?s enll? de la simple exist?ncia sense pla ni meta. Precisament la prohibici? de la sang ?s comuna a tota la Humanitat i no tan sols al Poble jueu, encara que nosaltres hi tinguem unes subtileses que els altres pobles no tenen.

Tanmateix, pel fet de venir en la paraix? de Cdoixim, que significa ?sants?, hem d?entendre que est? destinada a convertir-nos en receptacles de la Xekhin?, la Pres?ncia Divina, tant a nivell nacional com particular.

?Sigueu sants, ja que Jo, l?Etern vostre D?, s?c Sant? (Lev?tic 19:2). Impressionant! Com si fos un ofici o un esport! Qu? vol dir ?sser sant? Com l?Etern ?s Sant! Com ens pot ordenar una cosa aix??!

La veritat ?s que el verb no est? en imperatiu, sin? en temps futur: ?sereu sants?. ?s una promesa, una meta. Si compliu tot aix? que us ordeno us convertireu en sants. No ?s l?esp?cimen de sant que en parlen els cristians o els musulmans, de posar els ulls en blanc o d?injectar-los de sang. Si seguiu els manaments de l?Etern, us convertiu en sants, ja que els manaments s?n la voluntat divina i quan els acomplim ens assemblem a Ell.

2 thoughts on “COMENTARI A LES PARAIX?S DE AHAREI I CDOIXIM

 • April 28, 2013 at 6:42 pm
  Permalink

  Shalom. Hubiera preferido haber podido leer el art?culo sin tener que intentar adivinar el contenido, porque creo que el tema es muy interesante, pero no todos hablamos mallorquin o catalan. La p?gina es magn?fica en contenidos y en dise?o, Felicidades!

  Reply
  • April 29, 2013 at 8:02 am
   Permalink

   Shalom Sol, material en espa?ol no falta pero la gente que habla catal?n no tiene material de juda?smo en su lengua madre y es por eso que cada tanto publicamos art?culos en este idioma. Google translate lo puede traducir r?pidamente. Gracias por las palabras de aliento!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.