Comentari a la paraix? de Xoftim

El testimoniatge dels antisemites

Jutges a totes les ciutats

El Primer Llibre dels Reis, al cap?tol 22, verset 40, parla del rei Iehoixafat fill d?Ass?, que regn? vint i cinc anys a Jerusalem. Aquest rei visqu? en una ?poca molt interessant que ocupa molts de cap?tols dels Llibres dels Reis, Primer i Segon.

El Poble d?Israel est? dividit en dos regnes, el d?Israel al nord i el de Iehud? al sud. El rei d?Israel, Ah?av, junt amb sa muller Iz?vel, promouen la idolatria del B??al a nivell nacional. ?s l??poca dels profetes Ieixai? (Isa?es) i Elix? (Eliseu), que lluiten contra aquesta propensi?.

La hist?ria de Iehoixafat es repeteix amb moltes variants, al Segon Llibre de Cr?niques, des del cap?tol 17 fins al 20 inclosos.

El cap?tol 19 relata les innovacions en q?esti? de Tribunals. Diu aix?:

4 Iehoixafat es va quedar a Jerusalem. Despr?s torn? a rec?rrer el poble, des de Beer-X?va? fins a la muntanya d’Efra?m,i els recondu? al Senyor, el D? dels seus pares. 5 Va establir jutges al pa?s, a totes i a cada una de les ciutats fortificades de Iehud?, 6 i els digu?: ?Estigueu atents al que feis, que no es pels homes que feis just?cia, sin? pel Senyor; Ell ?s amb vosaltres quan administrau just?cia. 7 Que el temor del Senyor, doncs, sigui damunt vostre, sigueu circumspectes en els vostres actes, que en el Senyor, el nostre D?, no hi ha injust?cia ni accepci? de persones, ni accepta cap regar corruptor?. 8 A m?s, Iehoixafat va establir a Jerusalem levites, sacerdots i caps de fam?lia d’Israel per a administrar la just?cia del Senyor i per als litigis dels habitants de Jerusalem. 9 Els va manar: ?Obreu amb temor del Senyor, amb fidelitat i amb un cor ?ntegre. 10 Cada vegada que germans vostres, residents a les seves poblacions, vos portin un proc?s, ja sigui d’un afer de venjan?a de sang, ja sigui de q?estions de llei sobre un manament, sobre estatuts, sobre drets, vosaltres els aclarireu perqu? no es facin culpables davant del Senyor i no es manifesti la seva indignaci? contra vosaltres i contra els vostres germans. Obrau aix? per no fer-vos-en culpables.

Col?laboradors amb el Creador

Resulta, pel que podem llegir en aquest cap?tol, que els reis anteriors havien descuidat les institucions de just?cia, ja que segons la Tor? (Deut. 17:18) la obligaci? ?s d?establir un tribunal a cada ciutat.

En realitat, hi ha tres tipus de Tribunals: el ?senzill? de tres jutges a cada poblet. A les ciutats ja eren 23 jutges i podien donar penes corporals i servien de apel?laci? pels menors. I al Temple de Jerusalem el Gran Tribunal de 71 jutges que era tamb? la darrera inst?ncia.

El Talmud (Brakhot 6a) diu que quan tres jutges es reuneixen tamb? es considera que s?ocupen de la Tor?, ja que podr?em pensar que no fan m?s que establir la pau entre la gent, com deia el rei Iehoixafat: ?que no es pels homes que feis just?cia, sin? pel Senyor; ELL ?S AMB VOSALTRES quan administrau just?cia?, i com diu el Salm 82:1 : ?D? ?s present en l?Assemblea de D?, i jutja entre els jutges?.

La Vall de la Benedicci?

Ser? casualitat que el nom d?aquest rei significa, precisament, ? D? jutja??

El mateix rei protagonitza un passatge del Segon Llibre de Cr?niques (cap. 20) on es parla dels Moavites, els Amonites i els Arameus que es reuneixen devora la Mar Morta per lluitar contra Iehoixafat. El rei s?al?? entre el poble de Iehud? i Jerusalem per resar al Creador (id. 20:6-12) i acaba clamant per la just?cia divina: ?O D? nostre, NO ELS FAREU JUST?CIA? No tenim prou for?a davant d’aquesta gran multitud que ve contra nosaltres i no sabem qu? fer; per? tenim els ulls posats en v?s?. I el profeta Iahaziel li contesta diguent que no hauran de lluitar. A l?endem? s?aixecaren i anaren al camp de batalla amb la banda de m?sica al davant i quan comen?aren a cantar es feu un miracle en el campament enemic i caigueren tots morts. Quatre dies m?s tard es reuniren tots els soldats jueus a un lloc que anomenaren ??mec Brakh?? (la vall de la Benedicci?) per agrair al Creador per la gran salvaci? obtenguda.

La Vall del Judici

El profeta Ioel (Joel 4:1-21) parla del Gran Judici de les nacions a la vall de Iehoixafat (conv? rellegir tot el cap?tol, sobretot el senyor Barak Obama, Vladimir Putin, Ahmedinejad, etc). No sabem on ?s exactament aquesta vall, per? molts la identifiquen amb la vall de la Benedicci?, segurament prop del desert de Tec?a, al sud de Jerusalem.

Per? una altra tradici? l?ubica al llevant del Mont Mori?, el mont del Temple, tamb? anomenat ?Torrent de Kidron (Cedr?)?. Com curiositat dir? que en els mapes anglesos de fa cent anys assenyalaren el Josaphat Valley entre la ciutat antiga de Jerusalem i el Mont de les Oliveres, i els ?rabs ho acur?aren diguent ?Wadi Jos?; ?joz? significa ?una nou? en ?rab, i fou tradu?t per ?N?hal Egoz? en hebreu (torrent de la nou) per persones que no en tenen ni idea del que fan, i aix? hi ha un carrer amb aquest nom al nord-est de la ciutat.

Tamb? el Talmud, en les dues primeres p?gines del tractat d?Avod? Zar?, parla d?aquest Gran Judici (no diu on es fa) i de qu? dir? cada poble per excusar-se. I qu? dir? el Poble d?Israel quan l?acusin diguent que no ha complit els Manaments: aportarem els expedients de la Inquisici?, de tots els antisemites que ens acusen d?aferrar-nos fan?ticament a la Tor? i al compliment dels seus Manaments, les expulsions i execucions dels jueus que no volgueren renunciar a la seva identitat. Com diu el profeta Ieixai? (43:9) ?Totes les nacions s’han aplegat juntes i els pobles s’han reunit. Qui d’entre ells ha predit aix?? I ens faran sentir els or?gens, aportaran ?els antisemites? els seus testimoniatges i ens faran just?cia; ho sentiran i diran: ??s veritat!??.

2 thoughts on “Comentari a la paraix? de Xoftim

 • August 22, 2012 at 4:13 pm
  Permalink

  Soy de Nicaragua.Hablo Espa?ol y no Portugu?s.Por favor que los E-Mail que me env?an sean en Espa?ol. Shalom Hermanos.

  Reply
  • August 23, 2012 at 8:50 am
   Permalink

   Shalom Luis, gracias por escribir. El idioma es catal?n, para nuestros hermanos espa?oles que lo hablan, les damos un gustito, estoy segura que puede usted tambi?n entenderlo.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.