Comentari a la paraix? de Va?qr

Bilvav? ?????

Dins el meu cor

El gran rab? El?azar Azcar? (1533-1600) de Safed escriv? en una de les seves can?ons: ?dins el meu cor constru?r? un Tabernacle per a la Seva Gl?ria i li oferir? per sacrifici la meva ?nima ?nica?.

I el rav I?hac Hutner (1906-1980), conegut tamb? pel nom del seu llibre ?P?had I?hac?, es bas? en aquesta frase quan va escriure aquesta can?? (http://www.youtube.com/watch?v=5za57_RfOqms&feature=related):

?Bilvav?? = en el meu cor:

?En el meu cor constru?r? un Tabernacle / per a la Seva Santa Gl?ria

I al Tabernacle hi posar? un altar / en honor de l?Alt?ssim.

I per l?mpara perp?tua prendr? / el foc de l?Aqued?

I per sacrifici oferir? / la meva ?nima ?nica.?

Aquesta era l?intenci? primerenca: que l?altar fos construit dins els nostres cors. I es el que insinua la Tor? al Llibre de l??xode (25:8) quan diu ?que me facin un Tabernacle perqu? pugui habitar dins ells?.

El foc de l?Aqued?

L?Aqued? ?s el nostre punt de partida. Aquest ?s el concepte jueu del ?Sacifici de I?hac?: no fou un sacrifici, ja que al cap i a la fi I?hac no hi fou sacrificat; en hebreu es diu el ?lligatge? de I?hac. Aqued? significa lligatge, i tot jueu sap a quin lligatge es refereix.

El foc de l?Aqued? no es refereix al foc de flames enc?s damunt aquell altar. Es tracta d?un altre foc. El foc de l?abnegaci? en la lluita per uns ideals sublims.

Pot ser se tracti d?unes nocions molt llunyanes de la nostra vida quotidiana, fins i tot dels nostres ideals pacifistes; egoistes o porucs. Per? existeix en cada persona un foc idealista, que no ?s necessariament kamikaze, autodestructiu, sin? que ens empeny a sobrepassar els reptes que el Creador ens para.

I el ?P?had I?hac? diu que aquest foc ?s el que il?lumina nostra l?mpara perp?tua, el llumet que dirigeix el nostre comportament diari.

L??nima ?nica

Aquest concepte d??nima ?nica est? pres de la C?bala, de la m?stica jueva, que ens ensenya que tenim cinc ?nimes diferents, una m?s amunt que l?altra, o cadascuna d?elles inclosa dins l?anterior. La m?s particular, la m?s ?baixa?, es denomina ?n?feix?; la m?s alta, la m?s general, ?s la ?iehid?? = ?nica (i les altres tres s?n, de menor a major, ?r?ah?, ?neixam?? i ?hai??).

Els joves enamorats solen dir-ho, que ?se moren d?amor? per la seva estimada. ?Moriria per tu?, o ?donaria la meva vida? per fer-te feli?. Pot ser que molts d?ells s?ho prenguin com un clix?, per? segurament m?s d?un n?est? perfectament conven?ut, i jo m?ho crec, de dir la veritat.

?s el concepte de l?abnegaci?, de l?entrega de la vida per un ideal.

Per? aqu? l?abnegaci? ?s major, encara. Se tracta de l?abnegaci? dels ideals petits, particulars, per un ideal major. Una abnegaci? de tots els ideals, fins i tot els ?religiosos?, els ?espirituals?, per un ideal no ja universal sin? transuniversal, etern, l?ideal div?.

El secret dels Sacrificis

?s el secret dels Sacrificis del Temple, que exigien l?abnegaci? humana. No tan sols per la sensaci? de frustraci? despr?s d?haver com?s alguna falta. Se tracta d?una sensaci? absoluta, profundament humana, de sentir-se molt petit davant la Natura que ens envolta, davant les constel?lacions astrals, i davant el Creador de tot aix?.

La traducci? del sentiment an?mic en un acte f?sic de degollaci? d?un anyell ?s el pas m?s fort de tot aquest proc?s, ja que si no volem convertir la nostra espiritualitat en un clix?, no tenim m?s remei que posar-la en pr?ctica. I de cap manera se tracta de posar en pr?ctica el ?morir d?amor?, sin? el ?viure d?amor?; per tant ens demana que traduim el sentiment i que matem 300 euros en forma de vadell. I que noltres seguim ?vivint d?amor??

Rab? Niss?n Ben Avraham
10/03/2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.