Comentari a la paraixà de Bmidbar

0 Comments

Et desposaré amb fidelitat

La corretja dels Tfil·lín

“Et desposaré per sempre, i et desposaré amb justícia i amb judici, amb bondat i misericòrdia. Et desposaré amb fidelitat i coneixeràs el Senyor”, diu el profeta Hoixea (2:21-22), parlant en nom del Creador i referint-se a la Seva relació amb el Poble d’Israel. I és costum jueu molt antic que, quan ens fermam la corretja dels tfil·lín (filactèries) del braç fins a donar-li tres voltes al dit mitjà de la mà esquerra, es recitin aquests dos versets. En aquest acte, reafirmam el nostre compromís amb el Creador i amb Sa Torà, un compromís que consideram semblant al d’un matrimoni.

Amor platònic

Els lligams del matrimoni són molt amplis. En primer lloc ha d’existir un lligam espiritual, de l’ànima, entre els dos membres de la parella que formen la base de la família. N’estam convençuts que les parelles són obra del Creador, que ens fa córrer d’un lloc a l’altre fins a trobar la nostra parella, tant si és a la casa d’enfront com si és a l’altre cap del Món, i per tant no es tracta d’un acoblament tècnic, per tal de tenir fills o per tal de complementar-nos mútuament, sinó d’un fet transcendental. Aquests lligams han de fomentar el que en podríem dir un ‘amor platònic’, un amor que no necessita les expressions corporals per tal de subsistir.

D’altra banda, aquestes expressions corporals, la denominada ‘vida matrimonial’, són indispensables per tal de fer participar també el cos en aquests ideals. Però han de venir en aquest ordre: primerament els llaços espirituals i només a continuació els llaços corporals.

Separació periòdica

Tanmateix, el cos humà de la dona imposa una separació corporal mensual que, segons la halakhà, ha de ser completa, sense cap contacte físic entre l’home i la seva muller. Durant aquests dies de menstruació és importantíssim fomentar aquest ‘amor platònic’ entre els cònjuges, que té per missió ‘alçar’ el nivell espiritual del matrimoni, i no deixar-lo naufragar entre els problemes quotidians.

En el procés de formació del matrimoni, aquests dos aspectes, l’espiritual i el corporal, tenen el seu lloc, ja que és obligatori celebrar primer el ‘matrimoni espiritual’ (‘erussin’ o ‘kidduixín’, en hebreu) en què ja es converteixen en marit i muller, però que encara no viuen plegats ni tampoc poden tenir cap contacte físic, i només a continuació tendrà lloc el ‘matrimoni corporal’ (‘nissuín’, en hebreu). Entre aquests dos enllaços antigament passaven dotze mesos de preparació pel matrimoni, i només a continuació aniran a viure plegats. Actualment es fan els dos actes en una mateixa cerimònia però, tanmateix, és obligatòria una cerimònia d’enllaç algun temps, setmanes o mesos, abans de les noces que, malgrat no ésser tan ‘forta’ com la de ‘kidduixín’, encara serveix per tal que el matrimoni no sigui sobtat.

Com em seguies al desert

“Et record la bondat de quan eres jove, l’amor de quan eres promesa; com em seguies al desert, per camp de guaret”, declara el profera Irmià (Jeremies 2:2). L’època de la promesa és un temps meravellós, ple de somnis i de ideals, que després se van apagant mentres la parella es perd dins l’embós de la vida. I és necessari conservar aquests ideals i aquests somnis, revifar-los de tant en tant en unes temporadetes de separació corporal, durant la menstruació, renovant el desig carnal.

El Llibre dels Nombres comença relatant una convivència entre el Creador i el Seu Poble, amb el Tabernacle al centre del campament on hi podien palpar la Presència Divina. Les separacions forçades, durant els exilis de Babilònia i de Roma, han de servir per reafirmar aquell desig d’unió íntima, tant a nivell nacional com a nivell personal, entre el Creador i les Seves criatures.

“Et desposaré amb fidelitat i coneixeràs el Senyor”.

Rabí Nissán Ben Avraham
26/05/2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.