Comentari a la paraix? de Va?xlah

La dieta jueva

Els jueus no mengen porc

Una de les caracter?stiques de la vida jueva ?s la que es refereix a la dieta que imposa la Tor?. Qui no ha sentit mai parlar del menjar ?kosher?? O, qui no ha sentit dir que els jueus no poden menjar carn de porc?

Segons la Tor?, no tots els animals es poden consumir, i tamb? aquells que si s?n aptes (?caixer? = ?kosher?) estan delimitats per una llarga llista de condicions en la forma de degollar-los i de preparar-los abans que puguin arribar al nostre plat. Nom?s una persona adequada podr? degollar-los i despr?s la carn haur? de ser salada o rostida per tal de llevar-li tota la sang.
Per? encara hi ha una altra condici? que molts desconeixen, una condici? un tant ?ex?tica?: la prohibici? de menjar el tend? ci?tic.

La lluita amb l??home?

La hist?ria d?aquesta prohibici? la podem llegir a la nostra paraix?: quan el nostre Patriarca Ia?acov torna a sa p?tria i abans de trobar-se amb son germ? Essau, ha de lluitar amb ?un home? durant tota la nit fins que trenca l?alba. Quasi al darrer moment, aquell ?home? li d?na un mal cop a l?anca, m?s precisament a un tend?, el ci?tic, que el deixa coix durant setanta minuts, fins que ix el sol. ?I per aix?, fins el dia d?avui, els Fills d?Israel no mengen el tend? ci?tic que hi ha sobre l?anca, ja que Ia?acov fou ferit a l?anca, al tend? ci?tic? (G?nesi 32:33).

Malgrat el cop, Ia?acov consegueix neutralitzar l?home, que li prega que l?amolli, ?ja que ha trencat l?alba?; i Ia?acov li diu: ?t?amollar? nom?s despr?s que em beneeixis?. La benedicci? que aquell ?home? li d?na ?s el canvi de nom, de Ia?acov a Israel. Ia?acov connota mis?ria i desllu?ment, ja que v? del mot ??quev? que significa ?tal?? ? la part m?s baixa de l?home. En canvi Israel significa grandesa i esplendor, ja que significa ?haver lluitat amb ?ngels i amb homes i haver triomfat?.

Canvi d?identitat

De qualque manera, la prohibici? de menjar el tend? ci?tic est? relacionada amb aquest canvi d?identitat del nostre Patriarca. I si tenim en compte que aquesta pohibici? ?s el prototip de la resta de les lleis diet?tiques que v?nen a altres Llibres de la Tor?, podem comen?ar a captar el missatge que el Creador ens envia tot exposant aquestes normes.

Anem per parts: en primer lloc, est? clar que el fet de menjar ?s una acci? que els homes compartim amb els animals, i quasi podr?em dir que tamb? amb les plantes. Podr?em ben b? deduir que, a l?hora de menjar, ?retrocedim? de nostra alta condici? d??homo-s?piens? a la dels cucs i dels porcs. Una posici? que podr?em denominar ?miserable? i ?desllu?da?, una posici? de ?tal?? ple de pols i brutor. La benedicci? de l??ngel que imposa el nom de ?Israel?, de ?grandesa i esplendor?, implica que no hi ha cap retroc?s de la condici? d??homo-s?piens?, ben al contrari: hi ha una nova ascensi? que ens col.loca no tan sols per damunt la de la majoria dels homes, que no reconeixen cap difer?ncia entre el mejar hum? i l?animal, sin? fins i tot per damunt la condici? angelical, ja que els ?ngels no tenen aquest conflicte intern de ?saber menjar com una persona humana i no com un animal?.

Si ets un home de seny?

El rei Xlom? (Salom?) al Llibre dels Proverbis (23:1-3), diu: ?Si t?asseus a la taula d?un governador, v?s amb compte amb el que hi ha davant teu, i posa?t un ganivet a la gorja, si ets un home de seny. No et facin denteta les seves llepolies, perqu? aix? ?s un pa que enganya?.

Tan f?cil ?s seguir la rutina animal, i menjar com fan els animals, sense copsar l?aventatge de les accions humanes! Nom?s una dieta que ens obliga a recapacitar cada vegada que posam el plat al davant nostre, pot ajudar-nos a discernir quin ?s el nostre lloc dins l?Univers i en qu? es revela no tan sols quan tenim un ordinador en mans, sin? tamb?, o principalment, quan es tracta d?aquells actes compartits amb l?anim?lia i la flora.

Rab? Niss?n Ben Avraham
18/11/2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.