Comentari a la paraix? de Wa?h

Resum d??poca

Les arrels

Aquest dissabte que v?, 16 de Tevet (2 de gener), llegim la darrera porci? del Llibre del G?nesi (47:28 ? 50:26), la de Wa?h?.

Els Savis ens ensenyen que aix? com els primers cap?tols de cada Llibre venen a ser com una cap?alera del llibre, aix? mateix els darrers venen a ser-ne el resum.

El Llibre del G?nesi ?s el llibre de les arrels del Poble. El poble jueu ?s un poble antic, amb hist?ria molt clara, trasmesa per tradicions familiars i per documents escrits. Un poble amb arrels clavades ben fons i amb un futur, uns ideals, unes metes, tamb? molt clares. Un poble que ha de confrontar-se amb moltes aventures i amb molts de perills, precisament pel fet que ?s un poble inquiet i viu, que vol aprofitar totes les forces naturals i extranaturals que el Creador ha posat al seu abast, ja que sap que no foren creades de bades.

Resum d??poca

El primer llibre del Pentateuc ens ha relatat la Hist?ria del M?n des del seu comen?ament. La Creaci? del M?n, la Hist?ria dels primers Grans Personatges, dels grans reptes i dels grans desastres, fins a l?arribada dels Patriarques. Tres persones que donen les premises espirituals i els nucle?tids b?sics que han d?heretar els descendents que han de formar aquest Poble que tot el M?n espera.

Un Poble format per dotze branques i setanta subnuclis i que necessita emigrar a un lloc contrari a totes les seves ideologies per tal de conglomerar i estimular els individus que el formen.

Profecia difusa

En aquesta paraix?, el tercer Patriarca, cap ell final dels seus 147 anys de vida, reuneix els seus dotze fills amb l?intenci? de revelar-los una profecia que indica qu? tendr? cadascun d?ells en el darrer futur, en el final dels temps.

Per? la lectura del texte no mostra cap futur. Sembla concentrar-se en uns punts determinats de la personalitat de cadascun d?ells. Punts positius o punts, aix? sembla, negatius.

Alguns dels ex?getes diuen que la profecia de Ia?acov era particular per a ell, i quan prov? de revelar-la a persones que no eren adequades, la profecia desaparegu?.

Profecia intr?nseca

Per?, tanmateix, hi ha ex?getes que diuen, ben al contrari, que els revel? exactament tot el que volia. L?explicaci? ?s que, precisament, el futur ja est? incl?s en aquelles caracter?stiques particulars de cadasc?, en la cadena gen?tica particular de la tribu que forma part del Poble i que surgeix poc a poquet a la llarga de la Hist?ria humana fins el moment cr?tic, el moment cim de cr?nica dels sers tal i com els coneixem actualment i abans de passar a un nou tipus d?exist?ncia del qual no en tenim gaire idea, l?anomenat ?M?n Futur?.

Tamb? els punts que semblen ser ?negatius?, no els hem de prendre com tals. Les amonestacions i advert?ncies s?n essencials per la construcci? de la personalitat, personal o co?lectiva. I tamb? ?s possible que aspectes que a primera vista ens semblen negatius, quan s?n considerats correctament, o en les circumst?ncies adequades, resulten ?sser positius.

Les arrels estan preparades. Ara hem de crear el Poble, precisament dins l?ambient monol?tic egipci, dins la tecnocr?cia esclavista de la superpot?ncia camita, l?antitesi del Poble d?Israel, com ja veurem en el pr?xim Llibre.

Rab? Nissan ben Avraham
31/12/2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.